Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Review Geax Neuron TNT DH/FR band

 02-01-2014   21:00

Afgelopen seizoen heb ik de Neuron banden van Geax aan de tand mogen voelen. Geax is misschien niet bij iedereen bekend maar is zeker geen kleine speler in de bandenmarkt. Voor de van de banden stond de zomer voor de deur dus stuurde Geax een set Neuron banden. Deze band is ontwikkeld voor droge omstandigheden. En liet nou net een tripje naar Spanje; omgeving Malaga gepland staan, bekend om zijn stoffige en rotsige trails.Even een paar kenmerken van de Neuron:

  • Ontwikkeld om tegen “World Cup-misbruik” te kunnen.
  • TNT downhillcasing
  • Double-ply
  • Ook geschikt voor tubeless gebruik
  • Komt in de maat 26 inch en in de breedtes 2.35 inch en 2.50 inch
TNT

Het TNT systeem is Geax eigen tubeless-systeem maar vergelijkbaar bij met elke andere UST band. Geax zegt zelf dat de banden met TNT gemiddeld 100 gram lichter zijn als andere UST banden en een betere sidewall bescherming bieden. TNT staat voor TubeNoTube, wat er op duid dat je alle kanten op kan met deze band. Lees hier alles over het TNT systeem: http://www.geax.com/en/technology/?cat=20&prod=77

Rijeigenschappen

Zoals al gezegd ben ik afgereisd naar Spanje met de Geax Neuron’s. Gezien het geringe aantal liften in de omgeving van Malaga heb ik gekozen om mijn freeride hardtail mee te nemen zodat er ook omhoog gefietst kon worden. Het monteren van de banden gaat redelijk makkelijk ondanks de vaak wat strakkere passing van een tubeless band en zeker gezien ik in dit geval met binnenbanden heb gereden. De bead valt goed in de velg en is in geval van een lekke band op de trail ook weer gemakkelijk te verwijderen.De trails in de omgeving van Malaga zijn erg stoffig met met veel scherpe rotsen, een ondergrond waar de Neuron zich dus thuis zou moeten voelen en dat deed hij dan ook! Vergeleken met bijvoorbeeld een Maxxis band heeft de Geax Neuron een iets ronder loopvlak wat je met name in de bochten goed kan merken. In eerste instantie geeft het een beetje het gevoel dat je wat minder grip het maar dat is slechts een kwestie van wennen. Zeker op de rotsplaten heb je meer grip door het grotere contactoppervlak in een bocht. Uiteindelijk geeft het je dus zeker het vertrouwen om hard een bocht in te gaan.Gezien het gebrek aan liften moest er dus ook veel omhoog gefietst worden en ondanks dat de band voor DH gebruik ontwikkeld is is er zeker goed mee te klimmen. Oké, hij zal iets wat zwaarder rollen dan een XC of AM band maar het viel zeker niet tegen. Al helemaal niet als je hem wat harder op zou pompen als de 2 bar waar ik ze mee heb gereden.

Wat ook een voordeel is van deze DH banden was dikte van het materiaal. Steve (mijn medebiker) had na de eerste dag al een lekke band door de vele doorstruiken langs de trails (het resultaat is nog steeds te zien op onze armen). Na elke rit moesten we dorens uit de banden trekken. Door de dikte van de Neuron kwamen de meeste dorens niet bij de binnenband in de buurt en wat bij Steve zijn XC banden wel het geval was.

Ondanks de redelijk harde compound (in vergelijking met een supertacky van Maxxis of een Black chili van Continental) heeft de band erg veel grip op zowel de rosten als de stoffige ondergrond.
Na een week rijden is er dan ook vrijwel geen slijtage te zien aan het profiel van de banden wat wel opvallend is gezien ik toch best een aantal keer ze met geblokkeerde rem over de rotsen heb laten glijden.Weer thuis gekomen heb ik de banden verhuisd naar mijn freeride fiets om ze ook eens op een wat meer zanderige ondergrond te proberen. Ook hier presteerden ze erg goed. De losse grond komt goed vrij uit het profiel en blijven voldoende grip geven.

Gezien het “fantastische” Nederlandse weer heb ik ze ook bij nat weer kunnen testen. Hier word het dan ook een ander verhaal voor de Neuron. Zodra je een wortel sectie tegenkomt merk je direct dat dan band hier niet voor ontwikkel is. Mede door het rondere loopvlak heb je minder contact met de wortels en gaat de band zoeken. Dit gaf mij wat minder vertrouwen, maar we mogen niet klagen want hiervoor is hij dan ook in principe niet voor ontwikkeld. Geax zegt zelf op hun website dat de Neuron in combinatie met achter een Geax DHEA of een Datura de juiste keuze is voor modderige omstandigheden. Zelf hebben wij deze combinatie niet kunnen testen.

Conclusie

Een erg goede band, maar wel voor 1 specifiek doel: hard rijden en agressief rijden op een droge, rotsige en stoffige ondergrond. Met een prijs tussen de 35 en 50 euro is het zeker geen prijsvechter maar ook zeker geen dure band! Ik verwacht dan ook dat je Geax de komende jaren veel vaker tegen zal gaan komen! Zeker met Cam Zink als reclamemiddel!

Tekst & foto's: Dennis Leidelmeijer

Geplaatst door:  Ruben   2 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact