Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Salsa Beargrease

 10-01-2014   20:44

De Salsa Beargrease is wat ze bij Salsa een 'racing fatbike' noemen. Geen nokken voor dragers, spatborden of extra bidons en zelfs geen blinkende laklaag om zo nog wat extra gewicht te besparen. En dat kan nog lichter dachten ze bij Salsa. Was de 2013 Beargrease van aluminium, voor 2014 is deze van carbon. Volgens Salsa nu 'dé racing fatbike'. Het ontbreken van nokken voor dragers betekent niet dat de Beargrease alleen om te racen is. Frametassen er op en je kunt er gewoon mee op expeditie.Beargrease frame

Het eerste wat opvalt aan het Beargrease frame zijn de vloeiende lijnen en de enorme onderbuis. De onderbuis is onderaan plat en zo breed dat hij gelijk als crud-catcher functioneert. De kabels lopen grotendeels door het frame en de achterrem is aan de binnenkant van de achtervork gemonteerd.
Wat verder opvalt is dat niet alleen de onderbuis breed is maar dat het hele frame breed is gebouwd. De achtervork heeft een inbouwbreedte van 177mm, de voorvork 142mm. Beide zijn voorzien van DT Swiss RWS steekassen. Om een goede kettinglijn te kunnen behouden is de press-fit bottom bracket 100mm breed.

Het frame weegt inclusief vork slechts 1970 gram (medium). En dat is licht! Voor een normale carbon hardtail zou dit al een laag gewicht zijn, maar we hebben het hier over een fatbike. Ten opzichte van de aluminium Beargrease is de carbon versie 180 gram lichter. Dat is niet veel maar dankzij de DT Swiss RWS steekassen is de carbon Beargrease erg stijf rondom de wielen maar toch comfortabel genoeg in de rest van het frame. De Beargrease is zelfs nog 20 gram lichter dan de Borealis Yampa in dezelfde maat, niet veel maar toch.
De carbon tapered Salsa Makwa vork weegt 720 gram en is behoorlijk oversized. De vork heeft een tapered stuurbuis, is suspension corrected en heeft een offset van 51mm.

Afmontage

Onze Beargrease is voorzien van 2x10 Sram X9 afmontage. De witte Surly Holy Rolling Darryl velgen met gaten in het midden laten de brede 45NRTH Dillinger banden nog meer opvallen. De brede naven zijn gemaakt door Formula Hubs specifiek voor Salsa. De remmen zijn mechanische Avid BB7S schijfremmen. Opvallend was de 140mm remschijf voor de achterrem, zou dat wel genoeg remkracht bieden? Het brede stuur en de grips zijn van Salsa, de zadelpen en stuurpen van Truvativ.
De meegeleverde 26" 4.0 45NRTH Dillinger banden hebben veel weg van de 45NRTH Hüsker Dü. Het profiel is opener met hogere noppen aan de zijkant. Voor extra grip in winterse omstandigheden zijn de banden ook nog te voorzien van aluminium studs.

Rijervaring

Onderweg met de Beargrease is het al snel duidelijk: wat een plezier is het om met deze fiets op pad te zijn!
Hij rijdt als een gewone mountainbike, maar dan wel eentje met heel veel grip en comfort. De liggende achtervork is kort en de voorvork is juist wat langer en heeft een offset van 51mm. Mede hierdoor had ik totaal niet het gevoel op een fatbike te rijden. Het grote verschil met een normale mountainbike is vooral te merken door de zwaardere wielen. Het vele rubber en de 80mm brede aluminium velgen moeten meer op gang gehouden worden. Maar dat drukt te pret zeker niet want je krijgt er enorm veel grip voor terug.De remmen hadden wat mij betreft krachtiger gemogen. De mechanische schijfremmen hadden moeite om de wielen in het terrein snel af te kunnen remmen, laat staan te kunnen blokkeren. De grip en het gewicht van de banden zullen hier mede voor verantwoordelijk zijn. Gelukkig is dit makkelijk te verbeteren door de 140mm remschijf achter te vervangen door een 160mm exemplaar of door een krachtigere remmenset te monteren. Wacht hier alleen nog wel even mee want het is met de Beargrease vooral zaak om zo min mogelijk te remmen. Dus op dat gebied passen ze misschien wel goed bij de fiets. Je kunt met de Beargrease enorm hard door de bochten zonder dat één van de wielen wegglijdt, alsof er helemaal geen modder is, geweldig!
Het lichte gewicht van de fiets zorgt ervoor dat je met de Beargrease makkelijk los van de grond komt. Springen is geen enkel probleem en ook tijdens klimmen is het gewichtsvoordeel goed merkbaar. In combinatie met de enorme grip van de dikke banden zullen berggeiten nog jaloers zijn.Het brede bracket voelde in het begin nog wel wat onwennig. De cranks staan verder uit elkaar dan gebruikelijk en dat is goed te merken. Na wat langer rijden en me er wat minder op te focussen valt het eigenlijk al niet eens zo heel veel meer te merken. Tijdens wat gooi en smijt werk kun je wat sneller met je voet tegen de crank aan zitten.

Conclusie

De Beargrease is een heerlijke lichtgewicht gooi en smijt fiets. De geometrie geeft hem een vertrouwd mountainbike gevoel en de banden voegen daar enorm veel grip en comfort aan toe.
Het gewicht van de wielen zou nog wat lager mogen zijn. Dit kan door tubeless te gaan rijden. Lichtere velgen is ook nog een mogelijkheid. De lichtste optie maar tevens duurste zijn de carbon velgen van Borealis en HED. Alternatief zijn iets smallere banden met grotere velgen want de Beargrease is te rijden met 29+ 3" banden welke normaal in de Surly Krampus worden gebruikt. Lichtere wielen zullen van de Beargrease geen fatbike maken maar een fat raket! Een ding is zeker, laat de sneeuw maar komen deze winter!De door ons gereden Beargrease met Sram X9 afmontage kost 3099,-. De XX1 versie is er voor 4699,-. Helaas is de verkrijgbaarheid nog wel een probleem want de meeste maten van beide uitvoeringen zijn bijna overal al uitverkocht. Dit nog voor ze überhaupt in een showroom hebben gestaan. Wil je er nog een bemachtigen dan moet je snel zijn. Anders is het wachten op wat het 2015 model gaat bieden.

salsacycles.com/bikes/2014_beargrease

Tekst en foto's: Ruben Boer

Met dank aan: Cosmic Sports en Just Pedal

Geplaatst door:  Ruben   27 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact