Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Review RockShox Bluto

 02-12-2014   20:43

Het grootste deel van de fatbike rijders rijdt met een vaste vork. Daar zal snel verandering in komen en wel door de RockShox Bluto. Als eerste grote fabrikant van verende voorvorken kwam RockShox dit jaar met de Bluto.Uiterlijk

Het eerste wat gelijk opviel bij het uitpakken van de Bluto is het formaat: hij is enorm! Zet hem naast een vork zoals we die gewend zijn en het is het echt een beest.
Met name de breedte valt op even als het grote kroonstuk. Er is ruimte voor maximaal een 4,8" band. Ondanks het formaat valt het gewicht van net geen 1800 gram heel erg mee. Dat is niet veel meer dan dan bijvoorbeeld de carbon RockShox RS-1.
De Bluto heeft zwarte 32mm binnenpoten met hierop de veerweg weergegeven inclusief sag aanduiding (hoe ver de vork inveert wanneer je op de fiets gaat zitten). De offset van de vork is 51mm.
De 150mm brede voornaaf blijft op zijn plek dankzij een extra lange 15mm Maxle lite steekas.

Techniek

De Bluto is Solo Air wat inhoudt dat de vork een positieve en een negatieve luchtkamer heeft welke beide gevuld worden door één ventiel. De luchtkamers passen zichzelf aan aan de goede verhouding lucht tussen beide voor een goede werking.

De vork beschikt verder over Motion Control demping waarvan alleen de rebound instelbaar is. Lockout op de kroon is standaard, een remote hendel op het stuur is optioneel.
De Bluto heeft een veerweg welke aan te passen is op 80, 100 of 120mm. Dit is binnenin de vork aan te passen door middel van kunststof spacers, de zogenaamde bottomless tokens.Op pad

Fatbike banden bieden door hun formaat zelf al veel comfort. Wat zou een verende vork dan nog toevoegen? We hebben de Bluto gemonteerd in een Salsa Beargrease carbon en de nieuwe stalen Surly Ice Cream Truck om hier achter te komen.
Direct merkbaar ten opzichte van de Makwa carbon vork is dat de Bluto de Beargrease in één keer transformeert richting de mogelijkheden van een normale mountainbike. De dikke banden maken nog het verschil, voor de rest voelt de fiets net zo als normale een hardtail met vering.
De Bluto geeft extra comfort bij kuilen en dropoffs en geeft je een veel zekerder gevoel met steviger mountainbikewerk. Hij vangt eventuele sprongen en foutjes makkelijk op en spreekt goed aan. Dit laatste zal na wat meer kilometers waarschijnlijk nog soepeler worden. Ondanks de lengte en breedte van de vork is de stijfheid dik in orde. Er is geen merkbaar verschil met normale mountainbike vorken.Conclusie

Voor fatbike rijders welke vooral op het strand rijden zal een vaste vork de beste keuze blijven. Rijdt je vooral technische routes geeft de Bluto veel extra comfort.
Helemaal in zijn element zal de Bluto zijn wanneer je hem gebruikt voor mountainbike routes met de nodige stenen en wortelpaden. Wil je graag een speelse hardtail fatbike zet hem dan in bijvoorbeeld de Surly Ice Cream Truck.Tekst & foto's: Ruben Boer

Met dank aan: SRAM & Just Pedal

Geplaatst door:  Ruben   4 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact