Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Toys for Men: Jones Diamond/Truss

 29-12-2014   21:27

Mini test van Jones Diamond Frame met Jones Truss vork

Vandaag buiten gespeeld met een Jones, een echte stalen Jones. Een Diamond frame, singlespeed met Truss vork en een 29+ voorwiel met een 3.0 Knard band. De eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik altijd een enorme dosis scepsis had bij de Jones hype. De man is tenslotte ook gewoon framebouwer en last fietsen in elkaar die hij lekker vindt rijden en waarom zou zijn smaak overeenkomen met de mijne?
Ook die Truss vork leek een beetje overdreven, tijdens mijn reizen naar India zag ik miljoenen fietsen met hetzelfde ontwerp, een meer dan 100 jaar oud idee om vorken met een grote "sprong" toch redelijk stijf te maken en schokken te kunnen absorberen. Niks bijzonders aan de hand. Hoog tijd dus om vooroordelen aan de kant te zetten en met een Jones de bossen in te gaan.De Jones Diamond is compact en heeft van nature een luie geometrie die door de Truss vork en het 29+ voorwiel nog versterkt wordt. Je zit zeer comfortabel en relaxed en zonder enige emotie en opwinding werd de weg naar het bos afgelegd. De eerste singletracks werden soepel genomen en de fiets gaf geen krimp. Dan maar harder trappen, bochten ruwer aansnijden en recht over de wortels sturen. Weer niks. Voor zover mijn mogelijkheden het toelieten volle bak gegaan en drop's af gaan rijden die ik eigenlijk alleen maar comfortabel met een verende vork doe. En weer gaf de Jones geen krimp, sterker zelfs, het mocht allemaal nog harder, nog lomper en vooral sneller. Deze fiets geeft je continu de feedback dat alles in orde is. Wil je sneller, dan kan dat, wil je recht over boomwortels omhoog dan wordt er niet geklaagd, de Jones is je trouwe dienaar en moedigt je continue aan om alles te geven. Maar nog veel belangrijker, hij laat je genieten. Dit is frame+vork combinatie die het plezier voorop stelt en eigelijk maar voor één ding gemaakt is; buiten spelen!!Van intensief buiten spelen wordt je meestal snel moe en met een ongeveerde stalen singlespeed wordt je meestal nog wat eerder gesloopt. Ook hier had de Jones een leuke verrassing in petto, door de compacte geometrie en de relatief hoge voorkant zit je rechtop en raak je veel minder snel vermoeid. Wat mij betreft konden we nog wel een uurtje verder rijden.

Tijdens de tocht ter vergelijking ook gewisseld met een Jones Spaceframe in dezelfde maat en met dezelfde Truss vork, maar toen bleek hoe belangrijk het is om deze fiets op te bouwen met een lichte voorkant. Een fat front is gewenst, maar beter een 29+ wiel met 3" Knard dan een 26" fatbike wiel. Het comfort blijft maar de speelsheid was snel verdwenen.

Oordeel: de leukste stalen singlespeed in jaren. Frame is ook geared op te bouwen en geeft dan een fiets waarmee je de hele dag op pad kan. Warm aanbevolen.

De fiets werd uitgeleend door Just Pedal en is behoorlijk smerig weer ingeleverd.

Willem de Wilde

Geplaatst door:  Ruben   3 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact