Information about Dirty Pages in English
Nickname   Wachtwoord 
Special Review: Ryde Trace 29

 23-08-2015   20:57

Het Nederlandse Ryde, voorheen bekend als Rigida, heeft enige tijd geleden de Ryde Trace lijn geïntroduceerd. Deze velgen zijn gericht op de top van de markt en worden in Nederland geproduceerd in Boxmeer! Hier is de know-how en apparatuur aanwezig om een dergelijke dunwandige en daarmee lichte velg te produceren.Wij reden met de Trace 29, de breedste variant. De velg is gericht op crosscountry en all-mountain gebruik. Het eerste wat gelijk opvalt: wat is ie breed! De binnenmaat van de velg is 29mm. Ter vergelijking, een Notubes ZTR Flow EX is 'slechts' 25,5mm. Hierdoor valt de band een stuk breder dan normaal wat zich direct vertaald in meer grip en comfort.
Om gewicht te kunnen besparen zijn de staande haken lager dan wat normaal gebruikelijk is. Bijkomend voordeel is dat de band zich hierdoor ook beter kan vormen.Wat ook opvalt is dat de velg asymmetrisch is. De spaakgaten staan 3mm uit het midden. Hierdoor kan een gelijkmatigere spaakspanning worden gebruikt wat een sterker wiel oplevert.
Voor wie hier niet mee bekend is, kijk maar eens aan de cassette kant van een wiel, hier staan de spaken meer rechtop dan aan de andere kant.

De velgen zijn niet gelast maar verlijmt met behulp van een klein blokje aluminium in de velg. Dit geeft de velg ondanks de geringe wanddikte een sterke verbinding.

Ondanks dat de Trace een brede velg is zit het met het gewicht wel goed. Door de dunne velgwand en lage haken heeft Ryde aardig wat gewicht kunnen besparen. De gereden 26" uitvoering weegt slechts 455 gram. Een Flox EX in dezelfde maat weegt 45 gram meer, en dan heb je met de Trace ook nog eens een bredere velg.Uitvoering

Onze uitvoering is door Ernie Frieke (bikeboosting.nl) gespaakt met Hadley naven en DT spaken. De velgen zijn tubeless ready en in combinatie met het door Ernie standaard meegeleverde velglint en ventiel is tubeless rijden een peuleschil. De banden waren vrij makkelijk om de velg te krijgen en het geheel was in één keer luchtdicht.Deze stickers op deze velgen zijn Ernie's eigen design. Zou je de velgen ergens anders laten spaken dan krijg je de originele Ryde versie.
Ondanks het maximum rijdersgewicht van 100kg is het gezien de dunne velgwand wel aan te bevelen om de Trace velgen te laten spaken door een specialist.Rijden

Over het rijden met de Trace velgen kunnen we heel kort zijn: Super! Ondanks het lage gewicht zijn de velgen erg stijf. De Commencal Meta SX hardtail geeft met zijn korte achterkant het gevoel alsof je bovenop het wiel zit wat natuurlijk perfect is om te voelen wat er gebeurt. Stevige wortelpaden, kleine drops, door de bocht knallen: de wielen geven geen krimp.
In combinatie met brede banden en het geluid van de Hadley naven een zalige wielset om mee te rijden.Conclusie

De Trace velgen zijn een knap stukje werk van Ryde. De stijfheid ten opzichte van het gewicht is zeer goed. Ze kunnen met gemak de concurrentie aan met de gevestigde merken. En wie wil nu niet een bredere velg met minder gewicht? En dat dan ook nog eens gewoon uit Boxmeer.

Meer info: www.ryde.nl

Tekst en foto's: Ruben Boer
Met dank aan Ryde en Bikeboosting.nl

Geplaatst door:  Ruben   0 reacties

© 1999-2008 Dirty Pages · Privacybeleid · Gebruiksvoorwaarden · Adverteren · Contact